Äntligen ett fönster!

Tadaa! Äntligen har den segdragna historien fått ett slut!

Nu väntar vi bara på balkongdörren och håller tummarna för att spröjset där ska vara rätt. Pga en kommunikationsmiss så blev beställningen försenad men vi hoppas att den kommer innan midsommar.

Som jag skrev tidigare så satt spröjset i mitten av fönstret. Eftersom det är fast så gick det att ändra själva även efter montering men vi valde att vänta. Två veckor in i maj/två veckor efter fönsterleveransen fick vi nya karmsidor och spröjsfästen men dessa var lika fel (och precis likadana) som de som redan satt på fönstret. Påbackning till Bygghemma som skickade ett nytt paket som innehöll allt annat än det som vi skulle ha, nu hade Elitfönster inte alls skickat några reservdelar utan ett spröjs. Dessutom i fel bredd. Då lackade vi ur och valde att ta saken i egna händer och använda delarna som vi redan fått.

Tyvärr blir det då två små popnitar på vardera sida men med lite färg så kommer de smälta in bättre. Alternativet var att köpa ett nytt fönster och skicka tillbaka det gamla men det hade blivit dyrare och tagit ytterligare lång tid.

 

Efter mycket diskussioner och korrespondens blev vi tillslut kompenserade på det sätt som vi önskade. Men… vi kommer aldrig köpa Elitfönster igen!

Maj månad i utbygget

Här kommer en sammanfattning av det som gjorts i groventrén den senaste månaden, inte i kronologisk ordning. Tyvärr är många bilder liggande och det går inte räta upp dem.

Väggen mot framsidan med ytterdörr och litet fönster. 1. isolerat, 2. gipsat, 3. passbitar mot tak fastsatta, 4. spacklat.

  

Gamla ytterväggen med ingång till huset. Här ska dörren flyttas och det ska vara öppet mot tvättstugan. 1 och 2. osb-skivor, 3 gips, 4. spacklat.

 

 

Väggen rakt fram, här ska det sättas garderober med platsbyggd känsla. Här lägger vi inte pengar på tapet så istället är det måla. Det är även målat en bit på sidorna ungefär så långt som garderoberna kommer täcka.

1. gips, 2. gips med passbitar mot taket, 3. spacklat, 4. målat med vanlig vit väggfärg från Beckers.

   

Väggen med det stora fönstret spacklad. Totalt sett på alla väggar är det spacklat två gånger men på sina ställen ytterligare en gång.

Vi har också fått hjälp med elen så nu är allt trådat. I taket blir det fyra spottar, de sitter regelbundet men längre från väggen rakt fram så inte garderoberna döljer dem. En sen fredagskväll började det spikas takpanel. Det är samma modell, vit skeppspanel, som vi har på övervåningen.

   

Vi fick även det lilla fönstret på plats, flytspacklat golv, murad invändig trapp och påbörjad klinkersättning i maj. Det kommer i egna inlägg. När man läser det nu och tittar på bilderna så får vi väl ändå säga att vi hunnit mycket med tanke på omständigheterna.

Grundfärg och lockläkt

Insåg att detta inlägg låg kvar i utkastkorgen – så här kommer det!: 🙂

Sista veckan i april blev det verkligen vårväder och utbygget fick lufta sig i solen. Men när presenningarna togs bort gällde det att få på grundfärg och sedan lockläkt (den var färdiggrundad).

  

 

Allt avkapat och provisoriska avrinningsskydd under fönstren:

  

Bilden togs innan lockläkten var på plats ovanför stora fönstret.

Fredag den 13:e är en otursdag…

Fredagen den 13 april, drygt två dygn innan lilleman, kom äntligen det lilla fönstret som ska sitta bredvid dörren i groventrén. Det tog minst 6 veckor från att vi beställde från bygghemma.se, minns inte riktigt men leveranstiden var 6-8 veckor. Allting var helt och bra packat men spröjset var/är totalt fel.

Trots mycket extra kontakt vid beställningen genom bilder, mått och anvisningar så satt ändå spröjset på mitten istället för ca en tredjedel uppifrån. Vi vet inte om det är bygghemma eller Elitfönster som gjort fel.

Vi har inte goda erfarenheter av Elitfönster vid liknande incidenter så vi har inte så höga tankar om dem… När vi beställde ett öppningsbart fönster till badrummet på övervåningen så var spröjset fel då med och det tog 1 1/2 år innan de skickade en tredje part som skulle fixa det. Då hade vi och återförsäljaren tryckt på ett antal gånger. Det visade sig att när denna tredje part kommer så har Elitfönster skickat fel grejer igen och de fick komma tillbaka vid ett annat tillfälle.

Den här gången är fönstret inte öppningsbart och då ska man som kund tydligen kunna fixa det själv. Från början sa de att det inte är möjligt om fönstret är monterat, sedan ändrade de sig men vi har inte vågat sätta in det. Nu väntar vi på delarna som borde anlända under veckan samt vilken kompensation vi ska få (det är inte så att någon av de båda parterna erbjudit något själva). Tröttsamt så det förslår!

Isolering och väggskivor

En vecka in i april och på dagen för beräknad födsel av lilleman höll arbetet ändå på för fullt. Tak och väggar isolerades, plastades och glesades, dock inte väggen med blivande dörr och litet fönster.

 

 

Från pågående elarbete (bilden till höger på andra raden är från senare tillfälle):

 

 

Några dagar senare hade två av väggarna fått osb och nästan all gips. På sista bilden kan man ana osb:n på det nya regelverket på fd ytterväggen (det gamla var väldigt tunt).

 

 

 

Mer än så hann vi inte förrän den efterlängtade lillemannen kom. <3

Utsida och lite insida

Precis efter Toftgårds Plåtslageri hade varit här så satte Andreas plåtar över fönster och dörr samt började spika ytterpanel.

 

 

 

Bilder från processen. Här är fönsterfoder och takfot på väg upp. Hela utbyggnaden har täckts av presenningar då virket inte var grundoljat eller grundmålat. Vi tyckte att det blev onödigt mycket spill om vi hade köpt färdiggrundat material men sett i det stora hela så hade det nog inte blivit någon större i skillnad i plånboken när vi var tvungna att köpa till både olja och färg.

Längst ner har vi en sockelbräda för att matcha resten av huset. Men vi har valt att dra ner knutbrädorna nedanför den. På resten av huset slutar knutbrädorna ovanför sockeln men det här tycker vi ramar in bättre och ser snyggare ut. Återstår att byta knutbrädorna på huset då. 😉

 

Inuti togs panel och regelverk bort på den fd ytterväggen. Ursäkta att det ser ut som ett plockepinn på bilderna. 🙂

 

 

 

Tillökning i familjen <3

Sedan i måndags den 16/4 kl.00.46 är vi nu fyra på Hagalyckan :). Det blev en liten kille! Vi mår bra och tar det ganska lugnt. Men lite har vi ändå hunnit med, framförallt på utbygget (groventrén) och utomhus. Vädret visade sig nämligen på en strålande sida i helgen och då passade vi på att grundmåla bl.a. Uppdatering kommer…

Tak

Mars inleddes med såga bort ytterpanel, lägga vindväv och spika luftspalt, råspont och takpapp.

 

 

 

Här är luftspalten uppe på väggarna tillsammans med brädorna som vindskiveplåten ska fästas i:

 

Vi har som sagt valt att ha plåttak och den 13 mars kom Toftgårds Plåtslageri och satte det på plats. En vecka tidigare hade de varit här och mätt. Vi blev riktigt nöjda! Ett av de få arbeten som vi lejt ut men så går det fort och blir bra när man lämnar över till proffsen.

 

 

Givetvis svart tak men vita vindskiveplåtar så att det matchar resten av huset.

Regelverk

Mot slutet av februari såg det ut såhär:

 

 

 

Vi prövade oss fram med placering av dörren och det var då vi bestämde oss för att sätta ett fönster bredvid. Vi fick en fråga på instagram om vi inte behövde ha med det på ritningen till kommunen men fördelen när man bor på landet/utanför detaljplanerat område är att det inte ens krävs en bygganmälan när det gäller sådana här mindre utbyggnader.

Så här blev det då:

 

 

Grund

I början av februari drog det igång på riktigt. Här är l-element, isolering, armering och slang till golvvärmen på plats:

 

 

 

På självaste Alla Hjärtans Dag gjöts plattan. Ett projekt som tog betydligt längre tid än beräknat pga felleverans av material som krävde lite extra vändor till bygghandeln. Andreas kämpade på hela dagen och hans händer tog lite stryk, men de läkte efter någon vecka. Första natten blev det kallare än utlovat så vi blev lite nervösa men plattan höll ihop fint. På bilden kan man se hur snö som ligger kvar och snö som smält samt hur kanterna är ”torra”. Bilden är tagen från det högra (sett utifrån) sovrumsfönstret, man ser ytterdörren nedanför.