Sommarblommor på framsidan

Idag har jag gjort lite nytt på verandan men innan jag visar det så får jag väl visa hur det såg ut innan. Trots att hela sommaren nästan gått så har vi inte fått till några möbler, tanken är att vi ska göra egna betongmöbler. Jag tänker bänk medan maken tänker soffa och däremellan är vi nu – alltså utan något. Dock kan man ju inte vara utan växter!

IMG_0360

Det ser lite konstigt ut med ett tak som tycks sväva och en dörr som ser ut att hänga i luften. Får väl skryta med att allt var skurat när bilden togs så dörrplåten är så vit att den smälter in i fasaden. 😉

Ljuvliga potatisblomma! En sommarfavorit och efter mycket letande fick jag äntligen tag i en hög, rund, avsmalnande kruka (synd bara att det inte fanns fler storlekar). Egentligen är det lite för skuggigt på norr men den har blommat fint ändå, man får bara vänta lite längre mellan varje blomning. Hortensian trivs däremot utmärkt med mild morgonsol och har vuxit rejält.

IMG_0361 IMG_0365 IMG_0368

På andra sidan dörren blommar dubbel bacopa/snöflinga och vit lavendel. De hade andra platser från början men blommade så fint att jag ville se dem varje dag. Bacopan har vuxit helt enormt. I krukan är det 1 (!!) planta. Där ser man vad bra kvalitetsjord kan göra! Plantan är större än alla tre tillsammans som jag köpte samtidigt. De andra två står kvar på altanen men har också fått byta kruka. Bacopa har ju blivit en storfavorit för många de senaste åren tack vare att den blommar rikligt utan att kräva så mycket skötsel. Den rensar sig själv när vinden blåser – vem blir inte glad över att slippa plocka?! 😉

IMG_0363

IMG_0362

Jag har inte haft någon av dessa hemma privat tidigare, utan endast enkelblommig bacopa men jag tycker att den dubbla är vackrare. Det ser nästan ut som små rosor. En kund berättade om att hon haft vit lavendel men blivit så besviken på att blommorna blev smutsgula och få… Jag kan inte hålla med! Min har blommat rikligt och fått fina vackra klasar och då har den ändå stått i norrläge. Givetvis brunar de när de börjar blomma färdigt men tar man bara bort de gamla stänglarna så kommer det nya.

 IMG_0370 IMG_0369 IMG_0371

Vid garaget är det också stilrent och färgmatchat – det är ju så jag gillar det. Gillar blommor överlag men det blir ofta vitt när jag ska ha blommande krukväxter.

IMG_0283

IMG_0270

Såg denna skönhet som bara var tvungen att följa med hem! Potatisranka heter den och är en släkting till potatisblomman så inte konstigt att jag föll för den! 😉 Skötseln är densamma som potatisblomman men utseende skiljer sig lite med tydliga stjärnformade blommor och större blad. Den får sol nästan hela dagen och har blommat oavbrutet och sköter sig själv. Hoppas jag kan få den att övervintra i garageförrådet!

IMG_0273 IMG_0277

IMG_0275

IMG_0276

Jag tröttnade på att ha cafésetet på verandan och letar efter något annan sittvänligt till garaget också men tills dess får bordet och stolen stå här. Håller mig till färgtemat med Årets pelargon 2017 Kronprinsessan Mary. Jag är inte en pelargonmänniska och Andreas är det ännu mindre men årets sort är väldigt fin. Rosenknoppsblommande med stark växtkraft och lång blomning. Jag nyper bara bort överblommade stänglar och den blommar non-stop trots att den inte har så stor kruka.

IMG_0272

IMG_0271 IMG_0477

Nuförtiden har jag ett annat intresse och framförallt tid och ork att ta hand om mina blommor hemma. Fast jag lägger inte mycket tid, bor i ganska kall zon (IV-V) och ibland händer det att man halkar efter med vattningen – ändå trivs de fint. Mina tips är köp BRA PLANTOR och BRA JORD. Allt lönar sig i längden. Det finns en anledning varför det krävs utbildning för att bli florist eller trädgårdsmästare och de jobbar sällan på Ica, Coop eller Ikea. Det krävs kunskap och god hantering. Visst kan man ha tur med en blomma som är köpt på ett sådant ställe precis som man kan ha otur med en blomma som kommer från ett riktigt ställe. Blommor är levande individer som har sitt eget liv och tyvärr händer tråkigheter, men branschfolk vet vad de pratar om och kan hjälpa till (och rätta till) när det krävs. Många köper bra plantor men tänker inte på jorden utan tänker ofta att ”5 säckar jord för en hundring är billigt och bra”. Sådan jord kan knappast kallas för jord – den innehåller ofta mycket torv och har inte mycket näring i sig. Köper man sådan jord får man vara beredd att ge mycket extra näring och det kostar också pengar. Med kvalitetsjord behöver du ge näring max 2 gånger/säsong beroende på vad du planterat och hur lång säsongen är.

Nästa inlägg blir om dagens förändring på verandan. Fortsättning följer…

Tillbaka!

Det har blivit en alldeles för lång paus – och en högst ofrivillig sådan. Tiden går inte alltid att få ihop och det har varit mycket med sista rycket uppe, 1-årskalas för dottern på midsommarafton, städ i garage och förråd, jobb ute, mer jobbtimmar osv. Dessutom ville inte tekniken vara med för jag har haft svårt att logga in på bloggen. Men ni vet väl att vi finns på instagram??! Vi startade kontot så sent som i vintras och där uppdateras det lite oftare. Kolla in @spira194.hagalyckan ! 🙂

Vad har hänt sedan sist då?? Jo… Vi har flyttat upp på övervåningen!! 🙂

När nya lister på loftet i barnrummet var på plats och ”inmålade”, diverse återstående taklister var slutmålade, silar i golvbrunnar monterade, olika lock och dosor satta på sina rätta ställen, allt annat småjox var klart och hela allt var stääädat – ja, då! Alltså, vi gjorde inte de där sakerna på löpande band direkt men nu har vi iallafall bott där uppe i en vecka.

Nedan är bilder på loftet i badrummet med de nya listerna. Vi bytte till kvartstav mellan vägg och golv. Vi har låtit den vara vit eftersom den platta listen utmed kanterna också är det, men listerna på sidorna har målats i samma nyanser som väggarna.

IMG_0790

IMG_0787

IMG_0785

Vår tomt

Vi har bestämt att leja ut anläggningsarbetet. Det blir för tungt för oss och det behövs ordentliga maskiner och bra kunskap – något som vi känner att andra har och är duktiga på. Redan vid mellandagarna började vi skicka ut förfrågningar och grävaren som vi valt har varit här och tittat på tomten. Arbetet kommer att påbörjas i september.

IMG_0110

För att få mindre gräs att klippa i sommar bad vi grannen (som vi köpte marken av) att plöja och harva så mycket som möjligt. Hans maskiner var inte tillräckligt stora för att orka vissa delar på tomten (det är mycket lösa stenar i marken).

Det är svårt att fånga vår tomt på bild – särskilt med mobilen ;). Totalt har vi 4000kvm mark där den största ytan ligger bakom huset.

Mittemot huset kommer det inte vara så mycket ”riktig trädgård” utan mer äng. I mina drömmar ska denna ytan användas till något annat någon gång i framtiden men om de blir verklighet så kommer det att dröja länge. När huset byggdes så lades all överbliven massa här så både det ena och det andra kom upp vid plöjningen, särskilt stenar.

IMG_0218

Från vägen:

IMG_0219

Vid gårdslampan ligger en jordhög som ska jämnas när arbetet drar igång. Det vore skönt att få till infarten på båda sidor och sätta upp staket som ramar in tomten.

Till vänster om huset, alltså mellan hus och garage är marken till en början jämn men sluttar sedan neråt. I mitten är sluttningen ganska mild men på vänsterflanken, mot garaget, och likadant bakom garaget är lutningen betydligt brantare.

IMG_0214

Det är svårt att förstå lutningen men här står jag på det högsta stället och där den plöjda delen börjar (i nedre vänstra hörnet) ligger säkert 1-1 1/2 meter ned och reser sig sedan längre bort. Här vill vi jämna ut lutningen. På bilden kan man ana en gran och lite längre bort en staketstolpe – där går gränsen. På andra sidan är det ganska blöt mark och precis utmed staketet rinner en bäck. Här är det också nivåskillnad – mellan hagen och vår tomt skiljer det nästan en meter och korna kan beta av ”vårt” gräs utan att behöva böja sig särskilt långt.

IMG_0215

Samma fotoställe men mer i riktning mot huset:

IMG_0216

Samma plöjda del sett från andra hållet:

IMG_0230

Till höger återstår det ytterligare några meter innan tomtgränsen. Hela den här ytan är lite svårtillgänglig eftersom sten och rotvältor som rensats från den tidigare åkern bara har lagts hit huller om buller. Dessutom har sly fått växa fritt. Det är just denna sträcka som är den största anledningen till att vi tar in hjälp. Även på denna sida löper en bäckfåra som ligger en bit under vår mark.

På höger sida om huset ligger kullen och den delen mark som vi började göra iordning i höstas. Här återstår det egentligen bara ett lager matjord.

IMG_0220

Från andra hållet:

IMG_0225

Längst ut på denna del ligger markbädden och avloppsbrunn. På varje sida av markbädden ligger de tillhörande locken med luftningshålen. Det hade ju varit smidigt att gömma dessa fula (och många) lock i något buskage MEN det får inte finnas någon större växtlighet på eller i anslutning till en markbädd eftersom långa rötter riskera tränga in i och förstöra markbädden. Jag får fundera på en lösning hit. I början kunde jag tänka mig växthus och köksträdgård här, med tanke på att det är nära huset men nu har vi börjat tänka i andra banor.

IMG_0221

IMG_0226

IMG_0224

En markbägg bygger på höjden men tack vare att den anlades i nivå med huset så ”försvinner” två sidor. På resterande sidor sluttar det dock neråt ganska brant. Det kan man se på denna bilden även om ögat luras av att gräset nedanför är klippt och det i branten inte är det.

IMG_0228

IMG_0231

Nedanför markbädden vågade inte grannen plöja men det har gått bra att klippa ändå. I förgrunden är det liknande yta som i högerkanten och som också behöver en omgång med grävskopa.

IMG_0227

Här står jag framför altanen, markbädd till höger i bild där man kan ana nivåskillnaden och marken från föregående bild sedd från andra hållet:

IMG_0234

När vi förberedde marken så ville jag skala ner mer på kullen som huset sedermera placerades på så jag fick lite panik när jag såg höjdskillnaden på baksidan. Det dröjde dock inte så länge tills jag såg möjligheterna i denna lilla slänt ändå.

IMG_0233

Dessutom är det gott om yta mellan slänten och altanen.

IMG_0222

IMG_0223

Lutningen på slänten och lutningen på markbädden är ganska lika och ska prydas med sten. I mitten, där marken sluttar lite mindre, blir det någon typ av passage till resten av trädgården.

IMG_0232

Slänten fortsätter längs med hela baksidan och jämnas ut runt hörnet.

IMG_0229

Marken är mer kuperad än vad man tror tills man traskar ut. Står man på baksidan om tittar mot skogen så känns det inte så långt till tomtgränsen men när man står där så känns det tvärtom. Här står jag i det bortersta hörnet:

IMG_9974

Det är mycket mark men vi kommer inte stressa utan låta trädgården växa fram. Så fort det grova jobbet är klart så kan man äntligen dra igång projekt och börja pyssla – stort som smått.

10 dagar bakåt

Sedan senaste inlägget så har bl.a. golvlister, dörrkarm och dörrfoder i klädkammaren målats andra gången så nu är allt sådant målat överallt. Vi bestämde ju nyss att vi ska göra en strykning på hålkärlslisterna men jag måste ha hjälp av Andreas för att nå – jag når ju inte till nock även om jag sätter högsta stegen högst upp på ställningen.

Här kan man se vilken skillnad målningen av lister gör! 3st före-bilder och 3st efter-bilder:

IMG_0132

IMG_0130

IMG_0131

IMG_0306

IMG_0308

IMG_0307

Det färdiga resultatet med dubbla aluminiumlister på golvet mellan sovrum och klädkammare:

IMG_0309

IMG_0310

På loftet i barnrummet provade vi med vanligt golvlist mellan golv och vägg, men det blev klumpigt så det får bli kvartsstav istället. Det tråkiga är att listerna redan satt på plats och även om det inte blir stora märken så har vi spacklat över märkena. Nu ska det bara målas över.

Snart är två dörrar helt färdiga och då är det äntligen dags för de två SISTA!

Hur det gick i helgen…

Allt gick enligt planerna! Å ändå önskar vi att vi hade hunnit med mer.

  • Skjutdörrskassetten är helt komplett.
  • List är på plats på golvet mellan klädkammare och sovrum. Den är vinklad eftersom det är en liten höjdskillnad mellan mattan i klädkammaren och laminatgolvet i sovrummet. Den är så smal så det ska sättas ytterligare en list, men platt sådan, kant i kant som kommer göra det snyggare runt dörrkarmen.
  • Golvlisterna i klädkammaren är målade. En strykning återstår.
  • Dörrfodret i klädkammaren är målat, precis som de bitar som är fastsatta i skjutdörrskassetten efter att jag målade första omgången. Det innebär att hela dörrfodret och dörrkarmen ska målas en sista gång.
  • Hålkärlslisterna i taket (det sitter endast list mot snedtaket) i klädkammaren är målade. Såhär sent omsider har vi beslutat att måla alla hålkärlslister – liten suck på den. Äsch, det är lika bra att få det gjort och det går snabbt! De ska bara strykas en gång så det som tar tid är att flytta ställning och stegar – det är ju så högt. 😉
  • Trekantsregeln mot taket över badrumsdörren i allrummet och, framförallt, hörnet runt trappväggen har bättringsmålats.
  • De två dörrarna är lackade och uppsatta. Nu ligger fyra nya på tur att betsas och lackas.
  • De konstiga fläckarna i barnrummet gick nästan bort med varmt vatten och microduk. Ska torka en gång till och då tror jag att de försvinner helt.
  • Börjat detaljplanera klädkammaren.

Dörrar på plats och dörrar som återstår:

IMG_0155

IMG_0153

Dagens jobb och helgens planer

Golvlisterna i barnrummet och skarvarna mellan våningsplanen vid trappan är nu också målade för andra gången.

När listen mellan klädkammaren och sovrummet är på plats så kan vi sätta fast sista biten i skjutdörrskassetten. Tanken är att det ska göras imorgon och sedan kan jag måla dörrfodret och golvlisterna i klädkammaren. I helgen ska två dörrar lackas och förhoppningsvis ska de resterande dörrarna påbörjas betsning. Jag ska försöka se över och åtgärda (om det behövs) de märken som uppkommit på väggarna i barnrummet.

Man får passa på…

Att ta tillfället i akt  när dottern sover middag. Det var ett tag sedan det blev målat på dagtid då det bara är vi hemma. Nu är golvlisterna i allrummet klara och jag har gjort första strykningen på listerna över skarven vid trappan. Upptäckte en spik som ska fixas till men den sitter på ett knepigt ställe. Känns som man hittar smågrejer hela tiden!

”Även myror når sitt mål”

Den senaste månaden har det inte alls blivit så många tillfällen att jobba på övervåningen men när de väl kommit så har tiden utnyttjats väl. Vi vill gärna bli klara och som det sagts så många gånger förr så hoppades vi att vi skulle varit det för så längesen. Det finns anledningar, som jag inte skrivit om och jag vill låta dessa förbli osagda.

I helgen har vi fått många småsaker gjorda och här är resultatet tillsammans med det som gjorts den senaste månaden.

Golvlister är uppsatta där det saknades tidigare: anslutningar till trappan, anslutningar till garderoben i barnrummet, klädkammaren och biten utmed långa väggen i vardagsrummet (så nu är antennkabeln kapad till nedervåningen 😉 ).

IMG_0044

IMG_0051

Andra omgången av målningen pågår och är till stor del klar. Alla dörrfoder och dörrkarmar utan garderoben i sovrummet är färdiga. Fy vad tråkigt och tidskrävande det är även om arbetsställningen är goare än när man målar golvlister! 😉 Golvlisterna i sovrummet, förrådet och halva allrummet är också färdiga. De golvlister som satts dit senast är målade första gången.

innerdörrar är betsade varav två också är lackade och har beslag på plats. Vi köpte nya dörrar till nedervåningen som ska få samma behandlingar när vi ändå håller på.

image IMG_9937 IMG_9940

Trappräcke och ledstång:

IMG_9724

IMG_9725

IMG_9727 IMG_9726 IMG_9703 IMG_9702 IMG_9705 IMG_9716 IMG_9715 IMG_0050

IMG_9923

Lite detaljer såsom lampknappar i stolpen men vi väntar fortfarande på kåporna. I ledstången är det nu borrat hål och den väntar på uppsättning.

Men kolla här… vilken skillnad! 🙂 Skarven mellan våningsplanen är täckt och det blir så fint! Nästan lite lyxigt att slippa se skarven. 😉

IMG_0057

IMG_0054

IMG_0052

IMG_0069

IMG_0056

Finish mot väggen vid trappen:

IMG_0055

Ny tröskel vid balkongdörren. Den nya listen är bättre vinklad och sluter runt dörrfodret bättre.

IMG_0053

Golvmatta, golvlister och dörrfoder i klädkammaren. Det blir så bra och trots mycket villebråd över mattan så är vi nöjda över resultatet.

IMG_0049 IMG_0048 IMG_0047 IMG_0046

Ventilen i badrummet är på plats.

IMG_9728

Golv på loftet i barnrummet är lagt och det är samma som resten. Listerna runt om och där uppe ska målas i samma nyans som väggarna. Lite osäkra om vi skulle satt kvartsstav där uppe – får känna på det och sedan är det väl i så fall bara att byta och fixa till. Så här i efterhand skulle vi satt gipsskivorna längre upp på väggarna så att sidorna på golvplankorna hade dolts och inga lister hade behövts runt om.

IMG_0071

IMG_0072

IMG_0073

Runt balkarna har vi använt naturfärgad kvartsstav som betsats i samma nyans som resten av balkarna.

IMG_9939

Garderob i barnrummet:

IMG_0045

 

Jag får återkomma med mer detaljer när vi är klara och kan gå igenom allt rum för rum. Tills dess fortsätter vi… Även en myra med små steg kommer fram till slut. 😉

GLAD PÅSK!!

Hos oss är det kanske inte så konstigt att det är blommorna som står för det mesta säsongspyntet – är man florist så är man 😉 . Lite ägg, fjädrar och en och annan kyckling finns med. 🙂

IMG_9817 IMG_9816 IMG_9777 IMG_9790  IMG_9791 IMG_9769

På hallbänken står en plantering med gula kalanchoe, sagina-gräs, vita penséer och konstgjorda ägg som liknar vaktelägg (det snyggaste ägget om ni frågar mig). Kransen av björkris går supersnabbt att linda ihop – bara ta grenar, forma och binda samman där det behövs och ser snyggt ut.

IMG_9819

Vid spisen har min moster Bitte ett litet hörn för den klassiska kycklingskrukan kommer från henne.

IMG_9746 IMG_9747 IMG_9800

Klockan över köksön är nyuppsatt men  jag fick den av min moster på min första födelsedag i huset. Aronia-kvistar från min mammas häck och givetvis… – mandelägg och vitsippor!

IMG_9796 IMG_9733 IMG_9737

GLAD PÅSK!! Även om den snart är över för i år… 😉

Vårplantering!

För ett par veckor sedan fixade jag till det utomhus. Det var så underbart väder flera dagar så då passade jag på. Jag plockade ner julbelysningen och granriset på altanräcket, tömde ur vinterväxter ur alla krukor, klädde av kransar och sopade av.

Vid entrén blev det påsktema med mycket gult och vitt med olika grå och beige toner på korgar och plåttunna. I ett Höganäs-krus står videkissar men annars har jag försökt undvika krukor som riskerar att spricka om det fortfarande kan komma en köldknäpp.

IMG_9502 IMG_9508 IMG_9509

IMG_9507

IMG_9511

Gul primula, carexgräs, gul ranunkel, vita pärlhyacinter, muehlenbeckia, björkris och ägg på bordet. Påsklilja i ägg-krukan och i korgen nedanför tillsammans med murgröna och vita minipenséer.

Gult har alltid varit en favoritfärg och vita blommor är så vackra, dessutom är gult och vitt väldigt fint ihop. Jag gillar när blommorna håller sig i samma färgskala men med olika nyanser och kanske bryter av med lite vitt eller ljusgrönt. I trädet blev det mer blandat med fjädrar i vitt, gult, grönt och orange.

IMG_9506 IMG_9501 IMG_9504

Vid garaget hade jag tänkt en blå, lila och vit färgskala men det blev lite gult här med efter att det blev lite gult över.

IMG_9534

Den röda alunroten som stått på altanen över vintern var fortfarande fin och skulle passat fint i färg med de andra blommorna som står där nu, men stämde inte i form och kontrast. Istället fick den bli kompis med vit ranunkel, blålila penséer och murgröna. I den större krukan är det likadana penséer, vit bellis, muehlenbeckia, blå pärlhyacint och högt björkris.

IMG_9487 IMG_9489

IMG_9488

IMG_9490

IMG_9494

IMG_9512

Det är ju så snyggt och stilrent att använda björkris och träd nu när det är säsong. Man får och ska passa på!

IMG_9493

IMG_9492 IMG_9491

Lika blommor som på andra sidan förrådsdörren. Vid stammen på trädet (skulle gissa att det är en asp) har nu påskliljan slagit ut fint. Det är en Carlton-påsklilja, alltså en sådan som får normalstora blommor och är lite högre.

På altanen står fortfarande salix-träden kvar i samma krukor som jag planterade dem i förra våren – får se om de kommer igång. Jag borde egentligen bytt ut all jord för den var så blöt, men gjorde det smidigt för mig och tog bara bort mossan och planterade i minipenséer och murgröna.

IMG_9514 IMG_9522 IMG_9513

 

Altanmöblerna står fortfarande kvar och nu lyser röda penséer, rosa bellis och rödgrön klöver upp på borden.

IMG_9739

IMG_9740

IMG_9742

Under dagarna som passerat så har lökväxterna slagit ut mer och mer. Man får verkligen njuta av dem när de finns!

IMG_9637

IMG_9636