Vinter

Snart mars och fortfarande ett djupt snötäcke över vår del av Småland (bilderna är ändå tagna när det var ”lite” snö 🙂 ). Vi har ett ganska lågt tempo men stora och små projekt finns det. Släpper skrivkrampen så ska jag berätta mer.

En månad kvar till påsk – hoppas det hinner komma lite vår tills dess. Å andra sidan så är det väldigt fint och härligt med snö. Den hann dock komma innan det blev tillräckligt kallt för att marken skulle frysa till, vilket innebär att under snötäcket så ser marken likadan ut som i höstas. Det hade behövt frysa på barmark för att Markus (markanläggaren som gjort iordning marken) skulle fått ut sand med grävmaskinen. Vi håller fortfarande tummarna för att slippa kånka runt med skottkärran.

Det är vår i garaget iallafall. 🙂

På verandan är det fortfarande vinter men någon gång kommer de små påskliljeknölarna få andas utomhusluft.

 ¨

 

  

 

 

Gott Nytt År!

2017 har varit ett händelserikt år och det ska bli spännande att se vad 2018 för med sig.

En kort summering av vad vi gjort under året som gått:

 • Färdigställt övervåningen och flyttat upp. Denna punkt rymmer så mycket mer än en rad.
 • 2-årskontroll av huset.
 • Varit visningshus vid flera tillfällen.
 • Stort markarbete i trädgården.
 • Ommålning i vardagsrummet.
 • Gjort om fd sovrummet nere till arbetsrum med ny färg, nytt golv m.m.
 • Tömt ett antal gamla flyttlådor när arbetsrummet blev klart. 😉
 • Byggt sidebord och stereohylla i vardagsrummet.
 • Byggt skjul på baksidan av garaget.
 • Byggt diverse mindre möbler till övervåningen.
 • Byggt trappa, kjol och bänk/förvaringslåda på altanen.
 • Startat hus-instagramkonto för att kunna inspirera andra och inspireras av andra.
 • Strukturerat och inrett lite här och var (ständigt pågående arbete 🙂 ).

Några av punkterna gjordes in i det sista till jul så jag har lite skrivande att ta igen. Det är svårt att ta sig tiden att blogga när man har mängder med punkter på att-göra-listan och som dessutom ska hinnas med när 1,5-åringen sover. 🙂

Vad ska då hända under 2018??

Till att börja med så får vi hoppas på att vi och människor i vår närhet får må bra och att inget otrevligt kommer att hända!

Det största kommer hända i vår, för då blir vi nämligen en till i familjen. Vi väntar vårt andra barn och vår dotter kommer att bli storasyster. Det ska bli så roligt och spännande!

I övrigt:

 • Färdigställande av det andra barnrummet.
 • Fortsättning i trädgården, förhoppningsvis mer design och plantering.
 • Göra färdigt invändigt i garaget – det vi skulle gjort under 2017.
 • Sist men inte minst: Bygga ut!! Vi har hela tiden drömt om en groventré vid tvättstugan. Marken är förberedd och vi har börjat skissa på ritningar.

Puh! Men vi kommer ta det som det kommer och man får försöka förbereda sig på mothugg – för de kommer. Familjen är viktigast och meningen med husliv är ju att man aldrig blir klar. 😉

Dag 5 av ”Markarbete på riktigt”

Den sista dagen för Markus denna gång. Det kommer bli en tredje etapp men det blir vädret och vintern som får bestämma när det blir. Det ska läggas ett lager sand över den blivande gräsmattan och då krävs det att marken frusit så att inte grävmaskinen förstör ytan.

En extra beställning av mindre grus kom på förmiddagen. Andreas hjälpte till med att padda senare på eftermiddagen. Vi är så nöjda att vi bestämde att Markus skulle göra om uppfarten för det blev så bra! Det är jämnt, snyggt, hårt packat, raka linjer… Det kommer inte vara några problem att lägga över ett snyggt ytskikt och det finns inga stora bitar som kommer tränga igenom. De hjulspår man kan se på bilden är bara färgskiftningar.

 

Vi har tagit bort häcken – som jag skrivit tidigare så har den inte tagit sig. Det kommer att bli en ny häck i samma linje (alltså på samma sida som huset) och därför är extra matjord nedgrävd där och marken är lättare att gräva i. Det har även fyllts ut med matjord utmed andra sidan även om det inte kommer att planteras något där.

 

Vid vägen har det äntligen blivit jämnt och snyggt. Här var det mer ojämnt än vad man kunde tro vid första ögonkastet och innan lyktstolpen låg en jordhög. Dessutom var det ingen snygg linje marken bestod mer av sten och gamla rötter.

Vår tomtgräns går under kraftledningen och den andra delen mot vägen har vi servitut på. Vid infarten ska det vara stolpar och därför är det förberett el till dessa.

 

Markus bjöd på en överraskning när vi kom hem. Under de två timmar vi var iväg på förmiddagen så hade han bl.a. hunnit bygga en stenmur med stenar som kom fram när han jämnade marken framför huset. Den är verkligen jättefin och väldigt söt. 🙂 Den här delen av tomten kommer vara ängsmark men det känns fint att tomtgränsen ändå markeras och att inramningen blir naturlig.

 

Det gillar grannen också och redan dagen efter var han är med traktor och fräs och körde ett varv på ytan framför huset som sedan rensades på uppkomna stenar. Här kommer naturen få sköta resten men vi kommer stötta med lite gräsfrö och ängsblommor-blandning. Det har varit så vackert och livfullt på somrarna med blommor, bin, humlor och fjärilar. Vi hoppas verkligen att alla hittar tillbaka och uppskattar att marken är jämnare. 🙂

 

Tyvärr är det svårt att uppleva hur stora skillnaderna verkligen är utan att se dem på riktigt – hur mycket man än försöker förklara och ta kort. Dessutom blir färgerna rätt trista en mulen höstmånad.

Det återstår givetvis en hel del (och det är upp till oss), men det har även åstadkommits så mycket och vi kan mycket varmt rekommendera Markus Emanuelsson på Stentab AB!

Dag 4 av ”Markarbete på riktigt”

Slutfinish på västra sidan. Kullen fick bara en liten piff – vi vill ha den så orörd som möjligt och stenarna kommer integreras i en plantering så småningom.

 

 

 

Den största skillnaden blev dock längst ut på markbädden då alla rör och lock till infiltrationen och brunnarna försvann i ett nafs! Före:

 

Efter:

 

På högersidan är det höga locket med de grå rören gömda inuti en stor cementring som fått härlig grönskande patina. Locket till avloppsbrunnen har bytts ut mot ett järnlock och jorden har fyllts upp runt. Det svarta går tyvärr inte att byta ut men det är avsevärt mer kamouflerat.

På vänstersidan är cementringen med ventil utbytt mot ett järnlock. Så smidigt med dessa platta lock som smälter ner i gräsmattan och som det bara är att köra rakt över med gräsklipparen sen. 🙂 Det ska bli en likadan ventil även på den bortre sidan men den ska vi gräva ner själva när marken stabiliserat sig lite.

Det är tack vare Markus idéer som detta blev verklighet och allt hade han hemma. Det mossiga är ju bara så charmigt, särskilt med grenen som fortfarande ligger kvar. 🙂 Vi bestämde det på måndag eftermiddag och så hade han med sig det på tisdagen – smidigt!

 

 

Det har även jämnats ner mot tomtgränsen (björkarna står utanför vår mark).

 

Andreas paddade gruset för blivande, något drömmiga, byggprojekt på ena kortsidan och sedan sådde han marken närmast huset. Det paddades även vid växthuset och ytan på andra kortsidan. Då stod jag och strök i tvättstugan – kära nån vilket dånande det var! 🙂

  

Markus började med baksidan av garaget där det grävdes ner plintar för ett mer aktuellt projekt. (Fortsättning följer med det. 😉 ) Sedan fortsatte han vidare mot den norra delen av marken, alltså den som ligger framför huset.

Bakom garaget:

Dag 3 av ”Markarbete på riktigt”

Den första etappen (dag 1 och 2) påbörjades i början av september. Tanken var att Markus skulle återkomma veckan efter men då visade sig inte vädret på sin bästa sida. Så fortsatte det sedan och även om det var kanonfina dagar också så höll inte de i sig tillräckligt länge för att marken skulle hinna torka till. Under den tiden hann vi bygga trappa och kjol till altanen och beställa hem lite grejor.

Så när dag 3 kom så kunde Markus börja med att gräva ner slangen för elkablarna till blivande växthuset för att sedan fortsätta runt altanen mot infiltrationen. Närmast huset, på det som ligger högre än resten av baksidan, var det bara att fylla på matjord eftersom vi gjorde iordning marken förra hösten.

 

Man ser verkligen skillnad på matjorden och den ursprungliga lerjoden:

 

Främst var det kanterna på infiltrationen som fixades till och ytan som kommer slutta ner mot resten av trädgården planades ut lite. På den nedre delen är det ingen matjord utlagd men nytt gräs har redan börjat vuxit upp av sig självt.

 

Så här bra blev det utmed markbädden:

 

 

Det återstår mycket puts av stenar, gräva bort gräs och fylla ut med mindre sten innan slänten blir komplett. I mitten ska det bli en trappa och ev ska det planteras marktäckande växter. Men som jag skrivit tidigare får dessa inte vara för stora eller ha djupgående rötter. Ytan är ungefär vad vi tänkt oss men vi trodde att det skulle bli mer sten över för att fylla mot kanterna (där man kan se att det är gräs kvar). All sten kommer från den nedersta delen av trädgården.

Höstfint

Skurade av trallen för ett par veckor sedan och passade på att fixa till blommorna ute. Lite makeover med det som fanns och lite nytt. Som det såg ut då ser det nästan ut nu också. Det är bara hortensian som brunat efter frosten men vilken färgprakt den ändå bjudit på sedan juni (och då har den ändå varit rödare den sista tiden än vad bilderna visar). Ska ta bort den och så får vi se vad som hamnar där istället… Det är bara en månad kvar till adventsveckan! 🙂

 

I betongskålen fick dekorationsbollen, den gröna alunroten och silvertrasslet vara kvar. De har fått sällskap av prydnadskål, vit cyklamen och murgröna. Murgrönan har stått på ett annat ställe och vuxit sig tät och grön och silvertrasslet har satt nya skott. Det är så rysligt smidigt att ha cyklamen ute – tips för er som inte lyckas med dem inne. 😉

 

 

 

Vid garaget hittar man resten av de växter som tidigare fanns i skålen på verandan. Den röda klövern kvävde nästan de andra växterna men får lite mer yta i den stora tunnan. Gräset i bakgrunden borde vuxit mycket mer under sommaren så vi får se vad som händer, men oavsett vad så är det ju ändå grönt. Den röda alunroten har fått nya kompisar för den stackars blodtoppen ville inte alls till slut (kan det ha med klövern att göra må hända….??)

 

Altantrappa och kjol

När vädret tvingade grävskopan att ta paus så hann vi med att fixa till lite här hemma. Tömma krukor med vissna sommarblommor var min uppgift och Andreas byggde trappa och kjol till altanen. Det gick smidigt för honom och det blev färdigt fort. Hela huset sträckte på sig när det var klart. 🙂

Bilderna på det färdiga resultatet är tagna efter att markarbetet var helt slutfört på baksidan.

Nedgrävning av plintar, markduk samt påbörjat bygge med regelverk (195×45) till stomme.

 

 

Stommen klar med utprovning av trappsteg med både fötter och tassar. 🙂

Färdigt resultat! Trappstegsvirket är i samma dimension som resten av trallen, 28×120. Även samma estetiska utformning med inramning runt och så att man slipper skarva på längden.

 

Vi funderade på om vi skulle vänta med kjolen tills Markus gjort klart marken runt men när han fick avvakta så gjorde vi klart ändå. På sätt kunde han anpassa sig så det blev bra ändå. Eftersom inte marken var klar så fick Andreas gräva bort det som inte markduken lyckats hålla undan. Han sågade till alla bitar på en gång och kom så här långt på någon timme. Råplan 22×95 med 45×45 regel horisontellt mellan stolparna.

 

Färdigt resultat efter markarbetet:

 

 

Det enda som återstår är att klä in de lodräta delarna mellan trappstegen. Vi har nog funderat på hur men vi vill gärna inte gå på den nysådda jorden.

Hur som helst så är det väldigt skönt att äntligen ha en trappa! 🙂

Dag 2 av ”Markarbete på riktigt”

Dag 2 var det full fart (till dotterns stora förtjusning 😉 ).

 .

Det var nämligen dags att göra om uppfarten. Markus skötte skopan och grannen Krister kom med hjullastaren.

Hösten 2015 tog vi hjälp med att fixa uppfarten och vi var nöjda. Även om singlet redan tidigt inte ville packa åt sig överallt så trodde vi att det skulle göra det med tiden. Men så småningom började även makadamen tränga igenom. Här kan man se vilka fåror det var tidigare, djupet kunde vara 20-30cm. Den första bilden är tagen när singlet var torrt och i rätt grå nyans, det är mörkare på de andra bilderna pga att det då är blött. Makadamen är mörkare än singlet så det gör det svårt att förstå hur mycket av makadamen som trängt igenom men man kan se att det är olika storlek och färg på stenarna. Bilarna sjönk ner och slirade ordentligt och utan god fart fastnade man nästan. Större ekipage har knappt vågat köra in. Det var ganska jobbigt att ständigt höra att det var svårt att köra in och det såg heller inte snyggt ut.

 

 

Markus ville tidigt göra om uppfarten helt, men vi drog lite för det. Vi gillade absolut inte det vi hade men det kändes surt att lägga ännu mer pengar i arbete och kostnad på det. Vi hade fått tipset om en mindre, billigare lösning men Markus började visa att problemet inte bara var där vi upplevde det. Det började redan framför garaget där bilarnas framdäck stod något lägre än bakdäcken pga att underlaget packats ojämnt. Vi hade inte alls noterat det, det var ganska små marginaler, men där och då bestämde vi oss och litade helt på Markus. Han fick fria händer att göra om – det har vi verkligen inte ångrat!

Arbetet påbörjat:

Det ”lösa” lagret skrapades bort, sedan rättades nivåerna tills det blev jämnt och rätt ända från garaget och till vägen. På detta lades sedan ett lager grus som jämnades och packades till. Redan då, innan allt var klart, så kändes skillnaden avsevärt.

Gruset som togs bort har ändå kommit till nytta till växthus och på sidorna av huset. Det finns nämligen framtidsprojekt (en del inom överskådlig framtid och andra mer i periferin 😉 ) som vi passade på att gräva ut och grusa upp för. Även om det inte är aktuellt ännu så är det ändå förberett så att vi slipper sådant markarbete när trädgården är etablerad.

  

Som sagt – mycket intressant! 🙂

Dag 1 av ”Markarbete på riktigt!”

Nu är majoriteten av markarbetet som utförts av Markus Emanuelsson på Stentab AB avklarat men han kommer komma tillbaka när marken frusit för att slutföra den sista etappen. Vi är så grymt nöjda med vad han gjort och med hans service och idéer. Det enda vi skulle gjort annorlunda är att ha kallat hit honom för längesedan! 🙂

Markus har varit här i endast 5 dagar och uträttat underverk med hjälp av grannen Krister och Andreas.

Helt otroligt vad det går fort för ett proffs och en stark maskin! Den första dagen gjorde han iordning marken utmed bäcken i nederkanten. Här låg stenar, stockar och rotvältor om vartannat och vid de tre björkarna var det ett stenfyllt dike på ca 1 meter. Kanten mot bäcken var mycket brant och bäcken var både igenvuxen och svårtillgänglig. Man kan ana bäcken som den mörkare fåran i vänsterkanten på före-bilderna.

Före:

 

Efter:

    

Före:

    

Efter:

     

En sådan aha-upplevelse när marken blev totalt förändrad på en förmiddag! Nu är marken jämn och sluttar mjukt mot bäcken. Det syns ingenting av det gamla. Bäcken har kommit fram och blivit bredare vilket gör att flödet redan har blivit så mycket bättre.

På eftermiddagen fortsatte Markus med den stora ytan mellan bäcken och slänterna mot huset och garaget. Jordhögen kommer från utgrävningen av det blivande växthuset som man kan se som en grusad rektangel på den tredje bilden.

  

Mellan blivande växthuset och garaget visade det sig vara väldigt blött men Markus lyckades jämna till det någorlunda. Tidigare var det en brant slänt vid sidan om garaget, en nedsänkning nedanför innan marken gick uppåt igen. Markus öppnade upp och jämnade till bäckfåran (så gott det gick) även på denna sidan men det var svårare då vi inte fick ta bort stängslet till kohagen. En gran fick offra sin plats men än så länge står den grön trots att den bara är nedtryckt i den vattensjuka lerjorden. Är den grön till jul så får den göra en sista insats som utegran vid entrén. 😉

 

  

To be continued…

Längesen – jo tack!

Inte klokt! Drygt två månaders frånvaro på bloggen. (Däremot är vi mer aktiva på Instagram – följ gärna @spira194.hagalyckan.)

Ju längre tiden har gått desto mer har jag saknat att skriva. Samtidigt har det blivit svårare att komma igång allteftersom veckorna har gått – var och hur ska jag börja? Det finns ju massor att skriva om. Vi har bloggen som ett minne och kom-ihåg över vad vi gör med hus och trädgård och det är kul att ha något att blicka tillbaka på. Även om vi är färdiga på övervåningen så finns det andra projekt, just nu är det mycket utejobb. Förr hade jag ju dessutom tid och ork att skriva ”bara för att”.

Sneak peak…

Jag har skrivit det tidigare – vår blogg är en husblogg och ska inte handla om vanligt vardagsliv. Någon gång har det blivit lite mer personligt innehåll då man behövt skriva av sig eller om det påverkat bygge osv. För givetvis påverkar livet vad och hur mycket man orkar med hemma. Så har det varit för oss i år. Säger inte mer men bloggen har kommit långt bak i ordningen. Lite ofrivilligt långt bak. Samtidigt ska man inte känna krav över en sådan sak!

Förra inlägget hade ju egentligen gamla bilder. Jag hade ju gjort lite sensommar-fint i krukorna utomhus men fick ju först visa hur det hade sett ut under sommaren på veranda och vid garaget. Sedan dess har det hänt ytterligare saker (är det säsongsbyte så är det och är man florist så är man 😉 ) men jag lovade ju bilder så här kommer dem:

Detta var alltså i augusti och då var fortfarande snöflingan i full blom. Lavendeln har blommat ända in nu i oktober men nu har den fått gå i vintervila.

  

 

Fyndade billiga solstolar från IKEA. De behöver lite finish på benen efter att ha varit skyltexemplar men funkar bra.

 

Ljuvliga trädgårdshortensian som skiftat i färg – från vitt och grönt i juni, till rosa i augusti och brinnande rött i september.

Plantering i stor betongskål med dekorationsboll i silver. Röd och grön alunrot, silvertrassel (silvergirlang), blodtopp och rödbladig klöver.

  

Vid garaget stod det tidigare potatisranka och pelargon men de har flyttat in i förrådet för övervintring. Samtidigt tömde jag altanen på de flesta växter (bara gräs och kryddor kvar) men några av sommarblommorna är fortfarande fina. Murgrönsviolen och särskilt jordrevan har vuxit sig så kraftig och fin att det kändes onödigt att de skulle stå kvar på altanen när man inte är där lika mycket framöver.