Färdigtapetserat!

Tadaa!

 

 

Tapeten från Miss Print/Midbec heter Great Leaves. Det ska upp en våd på vardera sidan om garderoben som ska stå utmed den vitmålade väggen mittemot ytterdörren.

Underdelen av väggen ska målas i en grå nyans och i skarven sätts en list i samma färg. Golvlisten ska också målas i samma nyans. Det är där vi är nu. 🙂

Foder

Sedan fogningen blev klar så har det hänt mer grejer än på länge. Skivan mot tvättstugan har tagits bort och öppningen har klätts in.

Det är lite klurigare att lista ut hur vi ska ha det på golvet. Laminatgolvet la vi innan vi flyttade in, under det är det plastmatta. Det gröna är skivan under tidigare ytterdörren och regeln är tillbyggnaden. En stark fundering är att kapa laminaten i höjd med väggen i tvättstugan och sätta en tröskel som är lika bred som fodret.

Kalkstensskivorna och fodren är på plats. Det är även mjukfogat på samma sätt som på övervåningen.

 

Fogat i groventrén

För två veckor sedan fogades golvet i groventrén och allt blev så mycket bättre. 😉 För att vara första gången på större yta så gick det smidigt.

 

 

Hela bygget hamnade på tomgång för trappan men vi körde på med den ursprungliga planen – att klä in den med klinker. Vi är glada att vi fick tag i kantiga profiler.

 

Golvvärmen är inkopplad och den funkar fint.

Sten och jord

Det har grävts i fiber i byn och det kom upp en massa sten utanför oss där det grävdes lite extra för att den luftburna elledningen också ska ner. Markus som gjorde markarbetet förra hösten kom förbi och hjälpte oss bygga vidare på muren som han anlade då. Det blev jättefint!

 

  

Denna galet torra sommar kunde vi göra det som inte gick i vintras – bre ut matjord på baksidan. Vi som väntade på tjäle med barmark hela vintern, hade grannens hjullastare åkandes här mitt i högsommaren utan att lämna ett spår.

 

 

Det har vuxit sedan dess men det är knappast jämnt och ogräsfritt. Får bli nästa säsong. 😉

Tillbakablick

I somras tog vi det lugnt och gjorde bara mindre projekt. På framsidan är det inga större ingrepp just nu men vi har funderat på hur vi vill göra framför groventrén och binda ihop de båda ingångarna.

En liten förändring på framsidan är den nya dörrmattan. Den är vi nöjda med! Syns lite dåligt men det är ett slags formgjutet material med mönster.

Mannen i huset bytte jobb efter semestern men fick med sig en egendesignad skylt hem innan han slutade. Så fin!

När vi ändå är ”på” verandan så kan man ju inte låta bli att kika på sommarpiffet. Varmt, grönt, spirande och fräscht…

 

 

 

 

Växtkraften har varit helt otrolig, bilderna är tagna precis i början av sommaren. Jag blev glatt överraskad att jordrevan hade överlevt i totalmörkret i garaget hela vintern. Plantorna blev lite misshandlade när jag skulle få upp dem ur den för trånga krukan och de såg väldigt taniga ut i den stora betongskålen. Men det tog dem igen – med råge.

Lavendeln och gräset är nu planterade i trädgården. Hortensian är så fin i vitt men det är härligt när den ändrar färg med.

 

 

 

Målat

Man kan ju tro att det med det galna sommarvädret blev målat under semestern men icke. Det dröjde till början av september och då blev det nästan stressigt. 😉 Å andra sidan blir man otroligt effektiv med lite tidspress fast, hehe, man ser att det målats framåt kvällarna för det är lite konstigt ljus. 🙂

Strykning 1:

 

 

 

Strykning 2:

  

Sist av allt målades takfoten på norr och söder för de fixades till lite i efterhand. Mot öster (stora fönstret) var det klart så därför blev hörnen inte girade. Får skylla på veliga frun och tacka snälla mannen som fick såga upp en del lockläkt och fixa och trixa.

 

Gött att det är klart!

 

Fönster och dörrar

För en och en halv vecka sedan togs ett stort steg i utbygget. Då flyttades ytterdörren, balkongdörren kom på plats och fönstret i sovrummet sattes i groventrén.

  

Förberedelse inför öppning av ytterväggen:

Balkongdörren på plats. Vi fick hjälp av Andreas bror och grannen Krister kom med hjullastaren och lyfte upp dörren som vägde ca 100kg. Själv var jag iväg med barnen och såg därför inte den högst provisoriska lösningen då hjullastaren inte riktigt nådde upp och dörren fick balanseras upp på lastpallar i skopan. Så glad och tacksam för att allt gick bra och för att det finns fina, hjälpsamma människor runtomkring.

Balkongdörren levererades strax efter midsommar och allt var okej. Även spröjset. 😉

Inuti, i det stora sovrummet, plockade vi bort så mycket som möjligt och sköt undan sängen mot motsatta väggen.

Sovrumsfönstret är nu det ”stora fönstret” i groventrén.

 

Ytterdörren har bytt plats och det ser äntligen ”helt” ut på utsidan. Lite målning och så kvar men ingen plast som täcker och småfladdrar i öppningarna. Hade vi tänkt på det när vi byggde huset så hade vi valt samma dörr som vid verandan, så att vi hade fått fönster i dörren. Känns skönt att ha det lilla fönstret bredvid.

I tvättstugan har vi dock en OSB-skiva för att inte barnfötter och kattassar ska vara där ute och springa. Det har dock inte stoppat katten som med lätthet hoppar 1,5m. 😉

Inne i utbygget/groventrén och äntligen en utsikt mot det här hållet på nedervåningen! Vi har valt att placera det stora fönstret mittemot dörröppningen mot resten av huset så att man ser hela vägen ut från hallen.

Så härligt att det är gjort – det är en stor milstolpe. Det har blivit riktigt fint i sovrummet. Får se när det blir balkong utanför men det blir iallafall inte i år. Njuter av det här så länge…

Flytspackel och klinkers

Mot slutet av maj flytspacklade vi golvet. Det var första gången för oss men vi är nöjda. Vi hade rutat in golvet för att beräkna flödet lättare. Det blev en liten rand mitt på men den syntes mer än vad den kändes.

 

 

Under dörren är det gjutet en klack då det blivit lite felmätt med dörren men inget som kommer påverka slutresultatet så mycket.

 

Vid öppningen mot tvättstugan är det ett trappsteg murat – även det första gången.

 

Innan vi började klinka så mätte vi, la ut plattor på prov och skissade så att allt skulle kännas ok. Sen satte vi igång, då var det den 1 juni.

 

 

 

Färdigt resultat utom vid trappen och längst in mot ”garderobsväggen”. Det ska givetvis fogas också. Bilder tagna i kvällsljus och dagsljus. Klinkern är 40x40cm i en grå nyans utan något utpräglat mönster men eftersom det kan uppfattas som strimmigt så har vi vinklat varannan platta. Det kommer från K-Rauta och vi fick det dessutom till ett billigare pris då det var felmärkt i varuhuset.

 

 

Tiden har försvunnit iväg sedan dess. Även om man vet att det är ett tag sedan så förstår man inte riktigt hur länge det är förrän man tittar på datumen. Å såhär ser det fortfarande ut. Vi har inte riktigt klurat ut hur vi vill ha det vid trappan och därför står det still. MEN vi har faktiskt fått hem och satt dit balkongdörren, flyttat ner fönstret och flyttat ytterdörren. Mer om det i ett annat inlägg – som jag hoppas kommer snart. 😉

Äntligen ett fönster!

Tadaa! Äntligen har den segdragna historien fått ett slut!

Nu väntar vi bara på balkongdörren och håller tummarna för att spröjset där ska vara rätt. Pga en kommunikationsmiss så blev beställningen försenad men vi hoppas att den kommer innan midsommar.

Som jag skrev tidigare så satt spröjset i mitten av fönstret. Eftersom det är fast så gick det att ändra själva även efter montering men vi valde att vänta. Två veckor in i maj/två veckor efter fönsterleveransen fick vi nya karmsidor och spröjsfästen men dessa var lika fel (och precis likadana) som de som redan satt på fönstret. Påbackning till Bygghemma som skickade ett nytt paket som innehöll allt annat än det som vi skulle ha, nu hade Elitfönster inte alls skickat några reservdelar utan ett spröjs. Dessutom i fel bredd. Då lackade vi ur och valde att ta saken i egna händer och använda delarna som vi redan fått.

Tyvärr blir det då två små popnitar på vardera sida men med lite färg så kommer de smälta in bättre. Alternativet var att köpa ett nytt fönster och skicka tillbaka det gamla men det hade blivit dyrare och tagit ytterligare lång tid.

 

Efter mycket diskussioner och korrespondens blev vi tillslut kompenserade på det sätt som vi önskade. Men… vi kommer aldrig köpa Elitfönster igen!

Maj månad i utbygget

Här kommer en sammanfattning av det som gjorts i groventrén den senaste månaden, inte i kronologisk ordning. Tyvärr är många bilder liggande och det går inte räta upp dem.

Väggen mot framsidan med ytterdörr och litet fönster. 1. isolerat, 2. gipsat, 3. passbitar mot tak fastsatta, 4. spacklat.

  

Gamla ytterväggen med ingång till huset. Här ska dörren flyttas och det ska vara öppet mot tvättstugan. 1 och 2. osb-skivor, 3 gips, 4. spacklat.

 

 

Väggen rakt fram, här ska det sättas garderober med platsbyggd känsla. Här lägger vi inte pengar på tapet så istället är det måla. Det är även målat en bit på sidorna ungefär så långt som garderoberna kommer täcka.

1. gips, 2. gips med passbitar mot taket, 3. spacklat, 4. målat med vanlig vit väggfärg från Beckers.

   

Väggen med det stora fönstret spacklad. Totalt sett på alla väggar är det spacklat två gånger men på sina ställen ytterligare en gång.

Vi har också fått hjälp med elen så nu är allt trådat. I taket blir det fyra spottar, de sitter regelbundet men längre från väggen rakt fram så inte garderoberna döljer dem. En sen fredagskväll började det spikas takpanel. Det är samma modell, vit skeppspanel, som vi har på övervåningen.

   

Vi fick även det lilla fönstret på plats, flytspacklat golv, murad invändig trapp och påbörjad klinkersättning i maj. Det kommer i egna inlägg. När man läser det nu och tittar på bilderna så får vi väl ändå säga att vi hunnit mycket med tanke på omständigheterna.