Tankar om övervåningen…

Jag tycker att det är supersvårt att veta hur vi ska göra med övervåningens planlösning. Jag vet på ett ungefär hur vi ska göra, att vi ska ha ett badrum, ett allrum och sedan några sovrum, men det krävs ju mer tanke än det innan man börjar bygga. Jag vill få in så mycket smart förvaring som möjligt och även så många rum som möjligt utan att dom ska vara för små.

En fördel med hjältevadshus övervåning till skillnad från många andra konkurrenter är att man får hela takhöjden i och med att det är ryggåstak och även fullt utrymme mot golvet och takets slut. Det gör det möjligt att kunna skapa smarta förvaringslösningar eller inbyggda skåp.

I och med att vi har 38 graders taklutning tycker jag det är svårt att veta hur jag ska få in alla dörrar på ett bra sätt. Även hur rummen ska delas upp, hur mycket är egentligen 3 x3 meter? Kommer taklutningen göra att det känns jättetrångt? Hur långt ifrån kan jag placera väggen som blir framför trappan utan att det känns som att jag går rakt upp i en vägg? Ja, det är lite av dom frågor som jag inte riktigt kan svara på hur mycket jag än klurar fram och tillbaka. Därför har vi nog bestämt oss för att ta hjälp av en arkitekt som kan göra en planritning åt oss. Det är ju stora beslut och därför vill jag att det ska vara välplanerat och genomtänkt.

Bygga hus - hjältevadshus

Såhär har hjätevadshus gett som förlag på hur man kan göra planlösningen på övervåningen, dock tror jag inte riktigt att det skulle gå hos oss eftersom vi har lägre takhöjd. Jag tycker också det känns onödigt att ha allrummet uppdelat på var sida av trappan. Då skapas något konstigt litet allrum på ena sidan som förmodligen aldrig kommer användas till nått. Det utrymmet skulle jag istället vilja göra till något kombinerat kontor/gästrum.

Jag i alla fall varit i kontakt med en arkitekt här i Kalmar som jobbar mycket med loft/vindar/övervåningar och det verkar ju lovande. Hon trodde att det skulle gå ganska snabbt i och med att mycket redan är bestämt (som att badrummet blir på ett ställe, trappan redan är placerad osv) och det innebär ju också att det inte blir jättedyrt! 😉 Just nu ligger det lite på is tills dess att jag tycker att det är det mest lämpligt att prioritera.

Trevlig kväll!

/ Linnea