Mitt hus värms upp av en NIBE Frånluftsvärmepump

Nu har jag varit superkass på att skriva några blogginlägg och det beror på att jag inte riktigt har orkat… Det är fullt upp med jobb och husbygge och familj 🙂 Som jag skrev för ett halvår sedan så tog jag en roadtrip söderut då jag fick en inbjudan att komma och kolla på NIBEs fabrik och nu tänkte jag berätta lite om mitt besök hos dem.

Det var en stor verksamhet med många olika fabriksbyggnader där olika områden var uppdelade, från platt stålplåt, via färdig varmvattenberedare, till komplett värmepump. Det märktes att de var i framkant och höll en hög teknisk nivå. Man upplevde en futuristisk känsla på vissa ställen där många arbetsplaster sköttes helt av robotar och en mer gedigen hantverkstraditionskänsla i andra delar av fabriken.

Richard som guidade mig runt hade ett brinnande intresse för produkterna och stor kunskap efter många år i företaget. Min frånluftsvärmepump är av en helt ny modell som heter 730 och ska va effektivare och ytterligare snålare än föregångaren 750. Det är så kul för jag fick faktiskt vara den första som fick en sådan i ett Hjältevadshus!

Jag tror att mitt hus beräknas ha en energiförbrukning på ca 40 kWh/m2/år, men det säger kanske inte så mycket… Den faktiska siffran tror jag blir 5000 kWh och om man likställer detta med kronor ger det en månadskostnad för värme, ventilation och varmvatten för under 500:- i månaden, det är knappt man tror på det…. jag har ju bott för kort tid för att kunna säga att det är sant än men jag får återkomma till det.

Nibe har oxå ett solcellspaket, som de numera säljer mer o mer av. Man kan välja till det när man köper ett Hjältevadshus och det är verkligen på väg att få det stora genombrottet i Sverige, pga kraftigt sänkta kostnader fram till 2014/2015, därefter har det planat ut på en behaglig nivå. Jag hade gärna köpt till det själv om jag kunnat låna lite mer pengar på banken, tycker ju det är framtiden att kunna ha egen elförsörjning + att jag hade kunnat landa på en elkostnad på 150 kr / månad, helt galet billigt för ett helt hus!

Nu när jag fick lite kraft ska jag direkt ge mig på att skriva ytterligare ett inlägg om min övervåning som nu börjar bli klar! 🙂

Kram Malin