Mörkrets tid är snart förbi för denna gång

Hej!

Jag tror det är många eller nästan alla nordbor som känner som mig, en lättnad att den mörka tiden snart är över och våren börjar närma sig. Nu är det snart ett år sedan huset monterades på tomten och ibland känns det som att det har gått så sakta att bli klar men när jag skrollade igenom bloggen så kände jag att det faktiskt har hänt så himla mycket under detta året.

Jag var väldigt skeptisk till att blogga från början och nu har jag kommit av mig fullkomligt ett tag men det är ju väldigt roligt att kunna titta bakåt och se processen, tankar och allt som hänt sen resan började så det väger ju över för att fortsätta skriva.

Efter att ha bott in sig i huset så måste jag säga att det är perfekt i storlek för oss och planlösningen är oxå helt perfekt. Vi trivs verkligen. Invändigt är huset helt färdigt förutom bastun och lite småpill. Sist jag skrev höll ju carporten på att byggas och den är ju klar nu, förutom några små detaljer, sen ganska länge. Den blev jättebra, du ser baksidan på bilden. Fasaden ska målas en gång till i vår.

Nu är det planering som gäller för att kunna göra klart även utvändigt. Måste börja ta in nya offerter igen för att se vad det kan kosta med markarbetet som kvarstår. Det verkar gå åt ganska mycket mer fyll för att få upp allt till rätt nivå och jag befarar att det kommer bli ganska dyrt att få klart. Därav gäller det som sagt att planera, att sätta upp delmål fram till slutgiltiga målet och att ta allt i rätt ordning.

Ska jag vara ärlig har jag varit tvungen att ta en paus från allt roddande med hantverkare för att inte bli helt utmattad. Det är inte en rak väg framåt att bygga ett hus om man inte har så mycket pengar att man kan kosta på sig lite kommunikationsmissar eller luddiga offerter. Det gäller att veta vad man vill och att förmedla detta på ett sätt där man kan få ett tydligt svar om när och hur det kan utföras och hur mycket det kommer kosta. Att jag är ensamstående och kvinna gör det inte enklare i denna mans-dominata värld…

En tråkig sak är ju att jag under ett år nu haft pallar som trappor utanför båda entréerna. Livsfarligt när det är snö ute, många gånger jag och barnen varit nära att slå oss rejält. Detta som skulle vara enklaste lösningen blev visst den krångligaste. Fick trapporna i samband med husgrunden och de skulle enkelt monteras i samband med att huset monterades på tomten. Men det visade sig att de hade gått sönder på vissa ställen, vilket ingen tog på sig ansvar för. Sen var de även inte anpassade till huset så höjden diffade med ca 15 cm. Nya trappor skulle tillverkas och skickas utan kostnad men detta blev inte möjligt förrän en vecka innan jul. Nu är ju inte proceduren lika enkel längre då jag måste fixa så en lyftkran finns på plats vid leveransen och att marken är fixad så den är i rätt höjd för trapporna. Någon markanläggare ska göra detta och någon ska manövrera lyftkranen och lägga trapporna på plats. Detta förstår ni ju kostar en hel del pengar som nu jag får stå för och inte räknat med. Ingen kunde givetvis fixa detta en vecka innan jul och trapporna blev inte skickade. Nu när jag hörde av mig till dem hade de sålt trapporna till någon annan och jag får vänta ytterligare på nya. Ja så här kan det hålla på… men jag älskar mitt boende och skam den som ger sig!

Ha en fin söndag alla!

Kram Malin